Polaznica naše škole uredila je trosobni stan u Dugom Selu  

Bivša polaznica Ivana Plantić, koja je u našoj školi završila programe za stilista i dizajnera interijera predstavila je nedavno u našoj emisiji InDizajn svoj novi projekt, uređenje stana u Dugom Selu. Više o tome u nastavku!

Uvijek smo radosni kada vam možemo predstaviti prve dizajnerske korake i postignuća polaznika naše škole. To je i nama potvrda da je ono što nudimo budućim dizajnerima i više nego dobar vjetar u leđa jer stječu i korisna znanja i vještine potrebna za ovo kreativno zanimanje za koje postoji sve više interesa. Iza bivše polaznice Ivane Plantić već je nekoliko zanimljivih projekata, a mi vam ovaj puta predstavljamo uređenje stana za kreativni dvojac koji stoji iza brenda Dnevna doza biljaka.

Leon Božić i Tomislav Štrkalj veliki su zaljubljenici ne samo u biljke nego općenito estetiku te im je bilo bitno kako će njihov budući dom izgledati te su u procesu uređenja uvelike surađivali s dizajnericom. Konačan izgled plod je njihove uspješne suradnje.

“Ovo je stan od 75 kvadrata u manjoj stambenoj zgradi u Dugom Selu. Stan je prvobitno bio zamišljen kao trosobni ali u dogovoru s klijentima odlučili smo da ćemo napraviti od dvije sobe jednu veću koja će im služiti kao kućni ured s obzirom da rade od kuće. Stan se nalazi na posljednjem katu i podijeljen je u dvije zone – jednu čine spavaći i radni dio a drugi dnevni boravak s kuhinjom te je okružen terasom L oblika”, opisuje svoj projekt dizajnerica Ivana Plantić.

U uređenju se vodila željama vlasnika koji su htjeli ugodan, topao i funkcionalan dom koji odražava njihove osobnosti i interese. Prevladavaju svijetli, neutralni tonovi na koje su dodane teksture drveta radi topline te akcenti u intenzivnijim bojama poput plave ili zelene, a sve je oplemenjeno biljem.

Dizajnerica Ivana Plantić i vlasnik stana Leon Božić
Dizajnerica Ivana Plantić i vlasnik stana Leon Božić

Dizajnerica Ivana Plantić i vlasnik stana Leon Božić

 

Kuhinja, iako nije rađena po mjeri, odlično je uklopljena u za to predviđen dio stana. Kako bi se uštedio prostor, umjesto klasične blagovaonice, prostor za objedovanje smješten je u produžetku poluotoka. Upravo zbog dvije razine horizontalnih površina, stvorena je dinamika u ovom dijelu stana.

Kuhinjski dio i dnevni boravak vizualno odvaja sofa, a odabrana je ona bez jednog naslona za ruku kako se ne bi zaklanjao pogled prema vanjskim biljkama.

FOTO: Marko Cindrić

Uz spomenute izmjene u tlocrtu, još jedna se dogodila pri projektiranju spavaće sobe. Izmjenom pozicije vrata tako je stvoren prostor za veliki ormar.

Zid iza uzglavlja obojen je u tamnu boju kako bi prostor dobio dubinu, a u kombinaciji sa svijetlim dekorom hrasta čini zanimljiv kontrast.

U stanu se nalazi jedna kupaonica. Ovdje je birana prirodna paleta boja pa tako dominiraju zeleni elementi napravljeni po mjeri, a koji su se odlično uklopili sa smeđom terrazzo keramikom.

FOTO: Marko Cindrić

Veliki benefit stanu je njegova orijentacija na tri strane svijeta tako da tijekom dana preko velikih staklenih stijena dobiva dovoljno prirodne svjetlosti.

“Suradnja s Ivanom je bila jako ugodna i i super intenzivna jer smo zajedno htjeli stvoriti lijep i jako ugodan prostor. Osim što smo radili na planovima skupa, tako je i Ivana išla s nama u potragu za konkretnim komadima namještaja. To je baš bio cjelokupni pristup uređenju”, ističe Leon Božić koji je sretan što je stan od 35 četvornih metara zamijenio dvostruko većim.

FOTO: Marko Cindrić

Što se tiče samog uređenja, sve je pomno isplanirano, pa su tako svoje mjesto u stanu našli i neki dizajnerski komadi s prve polovine 20. stoljeća.

“Osim što smo za stan kupovali novi namještaj, htjeli smo sačuvati neki stari namještaj, ili se posvetiti nekim klasicima dizajna. Jer, ipak, ako je nešto preživjelo od 30-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća do sada onda to govori da je to dobar dizajn. Neki od stolaca i fotelja koje imamo u stanu su iz doba stare Jugoslavije koje je naš prijatelj tapecirao, bajcao i u potpunosti obnovio tako da smo dali novi život tom starom namještaju”, otkriva Leon kojemu je prilikom uređenja novog doma bila bitna atmosfera.

FOTO: Marko Cindrić

“Zadovoljna sam s projektom kako je završio jer je sve ispalo onako kako smo planirali, a i klijenti su zadovoljni”, kaže Ivana Plantić.

FOTO: Marko Cindrić